5 Kasım 1893’de Paris’te doğan Raymond Loewy, Amerika’da ürettiği eserleri sayesinde Amerikalı tasarımcı olarak tanınmıştır. Tasarım anlayışında fonksiyon ön plandadır, form ve biçim daha sade ve geri plandadır.
Raymond Loewy’in yaptığı Orijinal Coca-Cola kontur şişesi ve logosu, Exxon logosu ve Avanti otomobil için tasarımları 1950'lerin ve 1960'ların ikonlarıdır. Daha az bilineni ise, 1934'ten 1952'ye kadar Pennsylvania Demiryolu (PRR) için yaptığı çalışmadır.
Yirminci yüzyılın ilk yarısında Pennsylvania Demiryolu ve göz kamaştırıcı Loewy organizasyonu, Makine Çağı'nı sembolize edecek bir dizi çalışma ve işbirliği yaptı.
Bununla birlikte, bu üretken ve simbiyotik ittifakın altında, çok farklı iki kültürün sorunlu ve karmaşık bir birleşimi vardı. Pennsylvania'nın gizlenmiş demiryolu adamları tasarımcıların çalışmalarını sadece kozmetik fırfırlar olarak görürken, Loewy ve ortakları kendilerini demiryolu operasyonlarının ayrılmaz bir parçası olarak gördüler.
Zorunlu ve sorunlu geçen Loewy-Pennsy ilişkisinin ortaya çıkardığı sonuç, Amerikan endüstrisinde tasarım ve formun nihai birleşimi olan muazzam bir potansiyel göstermiştir.
Lokomotif çalışmasında, önemli mühendislik sorunları çözüldükten sonra Loewy dekoratif amaçlar için çağrıldı. Aynı dönemlerde rakibi Henry Dreyfuss gibi Loewy de lokomotif ve araç iç mekanlarından yemek takımlarına, peçetelere ve menülere kadar her şeyi tasarladı.
Efsaneleşen lokomotif tasarımının iç mekanında ne tür tasarım kaygılarının oluştuğuna değinmek için Loewy’nin çizimlerine bakmak gerek.
Haddelenmiş koltuklar, porthole pencereler ve duvarlardaki hız çizgileri…
Zamanını radikal bir düzene sokmaya çalışan Loewy, 1935’deki bu çiziminde koltuktan yatağa dönüşebilen katlamalı konseptini temsil ediyor. Ancak bu modern iç mekan, PRR'nin kucaklamak için hazır olmadığı bir fikir.
Bir yıl sonraki ikinci çizim, bir aracın iç mekanını güncellemek için daha pratik -daha az estetik olsa bile- bir çözümü temsil ediyor. Loewy bu çiziminde; koltuk uçlarına panel ekleyerek, koltuk rengini parlak sarıyla ve döşemeyi muşambayla değiştirerek -mevcut banliyö aracını yeniden şekillendirdiği MP-54 binek aracı için- daha kabul edilebilir ve daha az maliyetli bir tasarım sunmuştur.
Önceki tasarım hiçbir zaman uygulanmadıysa da, sonraki tasarım bir şekilde gerçekleştirilmiş olabilir. Loewy'nin kariyerinde nispeten erken olan bu önemli çizimler, iki tasarım yaklaşımını göstermektedir: biri gelişmiş bir konsept çizimi ve diğeri modern stile daha pragmatik bir çözüm.
Aracın dışına çıktığımızda zamanın ötesine yolculuk eden tasarımı görmekteyiz.
Raymond, 1938'de Pennsylvania Demiryolu için dünyanın en büyük buharlı lokomotifi olan S-1 tasarımını tanıttı. Mermi burun, çıkıntılı far ve motorun uzunluğunu uzatan yatay krom şeritlere sahip olan S-1, 1939 Dünya Fuarı'nda cazibe merkezi oldu. Yalnızca bir tane S-1 üretildi, ancak Loewy'nin PRR için yaptığı çalışmaların çoğu gibi, inanılmaz bir promosyon parçası olarak hizmet etti. Başarısı tesadüf değildi. Bu tasarımı, Loewy'yi sonsuza kadar aerodinamik (streamline) trenle özdeşleştirecekti.
Collection ‘’Cooper Hewitt’’
High Fashion Train Interior
Drawing, design for streamlıne sleeper car wıth two seat compartment, January 16, 1935
Drawing, interior color treatment for MP-54 coach passenger car, May 26, 1936
The Magazine ‘’Invention and Technology"
Troubled Marriage: Raymond Loewy And The Pennsylvania Railroad
https://www.theavanti.com/lithograph/s1.html (Lokomotoif s-1 çizim)
https://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Loewy (raymond ve lokomotifli görsel)