Tensegrity Nedir?

Tensegrity kelimesini tension (gerginlik) ve integrity (bütünlük) kelimelerinin birleşimi oluşturdu. Bu kelime mucit Richard Buckminster tarafından bulunmuştur.

🔍 Richard Buckminster Fuller (12 Temmuz 1895 - 1 Temmuz 1983), Amerikalı felsefeci, mühendis, mimar, şair, yazar ve mucit. Mimarlıkta bir mekanı en az gereçle örtme olanağı sağlayan "Jeodezik Kubbe"yi tasarlamıştır. R. Buckminster Fuller, kendisini tek bir alanla sınırlamayan, küresel sorunları çözmek için 'kapsamlı bir ileriye dönük tasarım bilimcisi' olarak çalışan vizyon sahibi bir 20. yüzyıl mucididir.

Tasarım Sözlüğü Tensegrity
Richard Buckminster FullerRichard Buckminster Fuller

Tensegrtiy Lego
Tensegrity Yapısı Hakkında Şema

Tensegrity yapıları, birkaç basit tasarım modelinin birleşimine dayanır: Elemanlar, saf sıkıştırma ya da saf gerilim ile yüklenir, bu da yapının yalnızca kablolar eğilirse veya çubuklar bükülürse başarısız olacağı anlamına gelir. Bu, her bir elemanın malzeme özelliklerinin ve kesit geometrisinin, taşıdığı belirli yüke göre optimize edilmesini sağlar. Ön yük veya iç ön gerilimi, yapısal bütünlüğü korumak için kabloların her zaman gergin olmasına izin verir. Yapı üzerindeki stres arttıkça elemanların gergin/sıkışık kalmasına izin veren mekanik stabilitedir. Kablo gerilimi arttıkça yapı da sertleşir.

Tasarım Sözlüğü Tensegrity - Biyoloji

Tensegrity aslında biyolojik temelli bir yapıdır. Virüslerden, omurgalılara; memelilere kadar gerilim yapıları mevcuttur. İnsan ayakta durmaya ve adım atmaya başladığından beri sert dayanıklı yapıdaki iskelet ile esnek yapıdaki kasların birbirine bağlanması ile gerilim oluşturması sayesinde yaşamsal faaliyetlerimizi yerimize getirmiş oluyoruz. Sürekli gerilim ile birbirini iten ve sıkıştırma ile birbirini tutan parçalar bütününden bir araya geliyoruz.

Tasarım Sözlüğü Tensegrity - Biyolojik İnsan
Richard Buckminster Fuller, Jeodezik KubbeRichard Buckminster Fuller, Jeodezik Kubbe

Tensegrity, Buckminster Fuller tarafından; insanlar yerine doğa tarafından inşa edilmiş gibi görünen yeni bir tür mimari vizyonunu tanımlamak için icat edildi. Katı öğeleri sıkıştırarak üst üste yığan geçmişin piramitleri, sütunları ve tuğla üzerine tuğla binalarının aksine, Fuller, sağlamlığı ve bütünlüğü ile yaygın gerilim kuvvetini, dolayısıyla tensegrity'yi keşfetti. Fuller, vizyonunu birçok kişinin tasarım ve mimaride yeni yönler keşfettiği 1920'lerde geliştirmeye başladı. Ancak 1949'da "tensile (gerginlik)" olarak tanımlanan ilk yapıyı yaratan öğrencisi, heykeltıraş Kenneth Snelson'dı. Snelson gergin bir naylon kablo ile havada asılı duran iki adet X-şekilli ahşap payanda kullanarak tensegrity'yi oluşturdu.


Kenneth Duane Snelson, Needle Tower tasarımcısı Kenneth Duane Snelson, Amerikalı çağdaş heykeltıraş ve fotoğrafçı. Heykel çalışmaları, 'gerginlik' fikrine göre düzenlenmiş esnek ve katı bileşenlerden oluşur. Snelson, tanımlayıcı yüzer sıkıştırma terimini tercih etti. Needle Tower'ın tasarımcısıdır.

Snelson daha sonra gerilimin yalnızca insan yapımı nesneler aracılığıyla gerçekleştirilen bir ilke olduğunu savunacaktı. Ancak Fuller'ın vizyonu, doğanın tensegrity kullanarak inşa ettiği inancına dayanıyordu. Gerçekten de, birçok gergin kasları, bağları ve tendonları ile vücudun sert kemiklerini yukarı çeken, böylece onları yerçekimi kuvvetine karşı stabilize eden ve destekleyen insan çerçevesi, iş başındaki gerginliğin en iyi örneğidir.

Son birkaç on yılda bilim insanları, gerilimin organlar, dokular, hücreler ve hatta moleküller düzeyinde işleyen doğanın temel bir tasarım ilkesi olduğunu göstermiştir. Keşifleri, bu sefer mikro ve hatta nano ölçekte, tamamen yeni bir dizi insan yapımı gerginlik yapılarına yol açıyor.

Tensegrity Mimari Tasarım Örnekleri

Tensegrity Mimari - Kurilpa BridgeKurilpa Bridge
Tensegrity Mimari - Needle Tower tasarımıNeedle Tower
Tensegrity Mimari - Estadio Ciudad de La PlataEstadio Ciudad de La Plata
Tensegrity Mimari - Münih Olimpiyat StadyumuMünih Olimpiyat Stadyumu
Tensegrity Mimari - Needle TowerNeedle Tower
Tensegrity Mimari - ASM Uluslararası Merkez BinasıASM Uluslararası Merkez Binası

Tensegrity Ürün Tasarım Örnekleri

Tensegrity Ürün Tasarımı - Félix Guyon, Solo CelloFélix Guyon, Solo Cello



Tensegrity Ürün Tasarımı - Simon Busse, Mox Company için Marionet yan sehpasını tasarladı.Simon Busse, Mox Company için Marionet yan sehpasını tasarladı.
Tensegrity Ürün Tasarımı - Konstantin Achkov, Heykeltıraş/TasarımcıKonstantin Achkov, Heykeltıraş/Tasarımcı

Tensegrity Ürün Tasarımı - Jacques-Henri Varichon, Galaxie SandalyeJacques-Henri Varichon, Galaxie Sandalye


Tensegrity Ürün Tasarımı - Choo Seongmin, The Tension TableChoo Seongmin, The Tension Table

Tensegrity Ürün Tasarımı - NYUN, Connected Stool NYUN, Connected Stool
   
    https://www.bfi.org/

    http://www.scholarpedia.org/article/Tensegrity
    
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Buckminster_Fuller
    
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tensegrity
    
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Jeodezik_kubbe
    
    https://web.archive.org/web/20061019213455/http://www.rwgrayprojects.com/rbfnotes/fpapers/tensegrity/tenseg01.html
    
    https://www.smithsonianmag.com/smithsonian-institution/how-does-hirshhorn-60-foot-needle-tower-stay-upright-in-stiff-wind-180953391/
    
    https://t24.com.tr/yazarlar/ozlem-yalim-tasarim/kiskirtici-bir-utopik-buckminster-fuller,25360https://t24.com.tr/yazarlar/ozlem-yalim-tasarim/kiskirtici-bir-utopik-buckminster-fuller,25360
    
    https://www.youtube.com/watch?v=iSHtGwJzaK0
    
    https://www.youtube.com/watch?v=BzgxYpDyO0M
    
    https://www.youtube.com/watch?v=0onncd0_0-o
    
    https://www.youtube.com/watch?v=VlhHTljKljk
    
    https://design-milk.com/marionet-by-simon-busse/?utm_source=feedburner&utm_campaign=Feed%3A+design-milk+(Design+Milk)&epik=dj0yJnU9LTNlek12U0dwaGRaTFV3Sno1WlotQ0ZQeEN6ZDVtejQmcD0wJm49eFJXdzlsZkFzSTduNnZyLVpUeXNfZyZ0PUFBQUFBR0U3TUJz
    
    https://www.yankodesign.com/2017/11/30/seating-you-can-solve-like-a-puzzle/
    
    https://www.yankodesign.com/2015/08/27/one-tense-table/
     

Bu makale tarihinde MARKUT Dergi Sayı: 13 altında Şahsenem Göksu Göktürk tarafından yazılmıştır. Sayının devamını aşağı kaydırararak okuyabilirsiniz. Üst menüden diğer sayılarımızı okuyabilir, buraya tıklayarak anasayfaya dönebilir veya alt bölümdeki formu doldurarak dergimize abone olabilirsiniz.

Paylaş:
Markut Mailde İllustrasyon
Dergimize Abone Olun
Yeni Sayıları Mailinize Gönderelim

ücretsizdir.