Amerikan Rüyası, nerede doğduğu veya hangi sınıfa ait olduğu fark etmeksizin herkesin toplumda kendi başarısını elde edebileceği inancıdır.

Amerikan Rüyası, özgürlük ve eşitlik vaat eder. Kişinin hayatını etkileyen kararları alabilmesi, daha iyi şeylere talip olma ve bunları elde etme imkânı, zenginlik ve şöhret, onurlu bir yaşam sürme fırsatı sunar... Ancak tüm bunların yalnızca çok çalışma ve kararlılık ile elde edilebileceğini söyler.

1860'lı yıllarda başkan olan Abraham Lincoln için ''dünyanın en iyi son umudu'', ABD ve onun sahip çıktığı özgürlük ve demokratik ideallerdi. Lincoln, ülkesinin yüz milyonlarca göçmenin daha iyi bir yaşam bulmak için kıyılarına seyahat edeceği bir gelecek hayal etti.

Amerikan Rüyası, Bayrak, Sanayi, İş adamı, İş Kadını, İşçi

Amerikan Rüyası tamamen sınıf hareketliliği ile ilgiliydi. Maddi durumunuz kötü ama çok çalışarak yoksulluktan kurtulabilir ve çocuklarınız için daha iyi bir gelecek sağlayabilirdiniz. Ancak Amerikan Rüyası dış etkenleri kesinlikle hesaba katmaz. Şüphesiz ki çok çalışılarak başarılı olunacağına ve birisi başarısız olursa bunun kendi yetersizliğinden kaynaklandığına inanılır.

Bu inanıştan ötürü belli kitleler tarafından Amerikan Rüyası, ''ABD'de yaşayan garibanların başarısızlıklarının kendi hataları olduğuna inandırma'' metodudur.

''Amerikan Rüyası deniyor, çünkü inanmak için uykuda olmanız gerek...'' - George Carlin

1920'lerde Amerikan Rüyası'nın, herkes için daha iyi bir yaşam yaratma hakkından ziyade maddi şeyler edinme arzusuna dönüştüğü görülmektedir. Yoksulların ve dışlanmışların bağımsız olup ailelerini geçindirebilmesine yardımcı olan Amerikan Rüyası yerine ihtiyaç duyduklarından daha fazlasını elde etmeye çalışan bir toplum ortaya çıkmıştır. Mutluluk, çok şeye sahip olmakla ilgili hale gelip birçok kişi için lüks ve savurganlık meselesi haline gelmiştir.

Amerikan Rüyası yıllar içinde değişti ve muhtemelen değişmeye devam edecek. Şimdi biraz da Amerikan Rüyasının sembollerini inceleyelim;

Özgürlük Anıtı

Amerikan Rüyası, Özgürlük Anıtı

Dünyanın her yerinden gelen göçmenler, Ellis Adası'ndaki Amerikan toprağına tekneden inerken Özgürlük Anıtı'ndan ilham alırlar. Hiçbir hayalin yük olmadığına, hiçbir umudun yitirilmediğine ve herkesin bir şansı olduğu inancını ifade eder.

Meşalesi olan güçlü bir kadın alevi hapsedilmiş bir yıldırımdır ve adı 'Sürgünlerin Annesi' dir. Şehre gelenlere, ''Bana yorgun düşeninizi, fakirlerinizi, özgür nefes almaya özlem duyan toplanmış kitlelerinizi verin.'' der.

Özgürlük Anıtı'nın her bir parçası bir ideali temsil etmektedir:

  • Tacındaki 7 sivri uç; 7 kıtayı ve denizi
  • Meşalesi; özgürlüğe giden yolda aydınlanmayı
  • Tabletinde yazan tarih; Bağımsızlık Bildirgesi'nin imzalandığı günü

ifade eder. (4 Temmuz 1776)

Amerikan Rüyası, Özgürlük Anıtı, Lithograph

Aile Yapısı ve Banliyö Hayatı

Aile Yapısı ve Banliyö Hayatını, mutlu çekirdek aile

Ebeveynler, 2 çocuk, 1 köpek ve beyaz çitli bir müstakil ev. 1950'lere ait bu sahne, Amerikan Rüyası'nın en ikonik ve kalıcı imgelerinden biridir.

II.Dünya Savaşı'nın ardından Amerikalılar artık küresel bir çatışmaya dahil olmadıklarını keşfettiler. Artık paraları vardı ve harcamak istiyorlardı. Arabalar, aletler, biftek gibi uzun süredir erişemedikleri tüketim mallarını satın almak istediler. Savaştan dönen çoğu erkek evlenmek, çocuk sahibi olmak ve sivil kariyerine başlamak istiyordu. Evlilik ve doğum oranları, konut talebiyle birlikte yükseldi.

Banliyöler büyük saraylar değildi ama Büyük Buhran ve savaştan sağ kurtulan nesil için hayal edilemez bir lükstü.

1948 ile 1958 yılları arasında ABD'de inşa edilen yeni evlerin %85'i banliyölerde bulunuyordu. Bugün hala her 5 Amerikalı'nın 4'ü banliyölerde oturuyor.

Başta 2. Dünya Savaşı gazileri ve aileleri için inşa edilen Lewittown, ABD'nin geleceğindeki tüm topluluklar için bir model oldu. Son derece uygun fiyatlı olan Lewittown konut topluluğu 1951'de toplam 17.000 evden oluşuyordu.

Lewitton, New York, çekirdek aile evin önünde

Lewitton, New York, kuş uçumu binalar görüntüsü

Lewitton, New York, Perspektif binalar görüntüsü, bahçeli evler.

Lewittown, New York

Muazzam popülerliklerine rağmen, banliyölerin bazı sorunları vardı. Banliyödeki babaların artık ofislerine gidip gelirken anneler çocuklarla ilgilenen ve evin idaresinden sorumlu kişiydi. Bu ev bakımı yükü, bir takım çamaşır makinesi ve kurutucu gibi yeni ve geliştirilmiş cihazların yaratılmasına yol açtı.

Otomotiv Sektörü

Arabalar, 20.yy'da Amerikan ruhunda efsanevi bir tutuşa sahipti. Mutluluk arayışı Amerikan vatandaşlarının sürdüğü arabalarda mükemmel şeklini buldu. Amerikalılar; otomobili modern hayallerin, dürtülerin ve tutkuların vücut bulmuş hali olarak kabul etmeye başladı. (Steven Heller)

Otomobil üreticileri; Ford, Oldsmobile, Packard, Chevrolet ve Pontiac gibiler ölümüne bir savaşta kitlendi. Araçlarının sadece mekanik özelliklerini satan otomobil şirketleri iflas etti. Başarılı şirketler bir yaşam tarzı satmak zorunda olduklarını biliyorlardı.

Oldsmobile, 1937, General Motors tarafından üretilen tüm GM arabaları, illustrasyon çizim

Oldsmobile, 1937, General Motors tarafından üretilen tüm GM arabaları, fiyatı ne olursa olsun, her yıl güncellenen kendi görsel kimliklerine sahipti.

Chevrolet Corvette, 1958, Sportif Corvette, araba illustrasyonu

Chevrolet Corvette, 1958, Sportif Corvette'ler Amerikan askerlerinin 2. Dünya Savaşı'nda yurtdışına gönderildiklerinde hayran oldukları küçük, nipel Avrupa spor arabalarından ilham aldı.

Chrysler, 1939, Chrysler şirketi, arabalarının sağlam ve güven veren araba

Chrysler, 1939, Chrysler şirketi, arabalarının sağlamlığı ve güvenilirliğinden gurur duyuyordu.

''Amerikalılar, otomobillerin 'modern hayallerin somutlaşmış hali' olarak kabul edilmesi için baştan çıkartıldı.'' -Steven Heller

Reklam Sektörü (1950'ler)

1950ler Coco Cola reklamı

1950'ler, kimi yerlerde 'reklam verenin hayali on yılı' olarak adlandırılmaktadır. 2. Dünya Savaşı sona ermiş, savaş sonrası ekonomi toparlanmıştı. Refah kesin bir şey gibi görünüyordu. Amerikalılar, yaşam tarzlarını doğrulamak için evler, arabalar, giysiler ve ürünler almaya hazırdı. Ve reklamcılar mal satmaya hevesliydi. Ayrıca bu sefer basılı reklamlardan daha güçlü bir araçları vardı: televizyon.

Televizyon reklamları, insanları mutlu eder! Peh. Amerikan Rüyası...

Aile için ikincil araba. Amerikan Rüyası.

1950'lerde materyalizm, reklamlarda insanların dili ve tasviri yoluyla tanıtıldı; şirketler, ürünlerini tüketenlerin hayatta daha mutlu ve daha çok imrenildiği izlenimini ortaya koydu. Bireycilik, neredeyse her reklamda çekirdek ailenin tasviri yoluyla desteklendi, izleyicilere kendi kendine yeterliliğin önemini gösterdi. Bu durumu en çok araba reklamlarında belirgin olarak görmekteyiz.

Çekirdek aile, köpek, mutlu insanlar, araba reklamı, amerikan rüyası

Tüketim Kültürü

İnsanlık tarihi boyunca ürünler üretilip değiş tokuş edildi. Bu nedenle hayatta kalmak için malların tüketimi yeni bir şey değildi fakat sürekli artan kişisel tüketim oranları etrafında bir toplumu organize etme projesi, yeni bir şeydi. Ürünlerin tüketiminin başarıya hatta özgürlüğe ulaşmaya eşit olduğu fikrini ülke içinde yoğunlaştırma stratejisi izlendi. İnsanların ürün satın alması ile bireyselliklerini ifade etmesi teşvik edildi .İnsanların bir şeyler almasını kolaylaştırmak için krediler ve kredi kartları kullanıma girip yaygınlaştırıldı. Üreticiler daha fazla ürün sattı, finans endüstrisi gelişti ve tüketiciler daha fazla borçlandı.

Amerikan rüyası, kolaj çalışması

Solda: Andy Warhol pop art Coco Colar şişeleri, Sağda: Obez, alışveriş arabalı kadın. Tüketimi kültürü.

''Son derece üretken ekonomimiz; tüketimi yaşam tarzımız haline getirmemizi, mal alımını ve kullanımını ritüellere dönüştürmemizi, tüketimde ego memnuniyetimizi aramamızı talep ediyor. Giderek artan bir hızla tüketilen, yakılan, yıpranan, değiştirilen ve atılan şeylere ihtiyacımız var. -Victor Lebow

Televizyon, bulaşık makineleri, arabalar, Elvis Presley ve Marilyn Monroe birdenbire her yerde olmaya başlamıştı. Reklam panosu reklamcılığı, küresel politika, Hollywood ve ev eşyaları gibi çevrelerindeki dünyadan ilham alan Amerikalı Pop sanatçıları, doğrudan günlük ürünlerden, tüketim mallarından ve kitle iletişim araçlarından sanat yaratmaya başladı ve bir sanat akımı ortaya çıktı: Pop Art. İlerleyen zamanlarda Pop art, hem değişen düzene bir tepki hem de yeni bir ürün haline geldi.

Amerikan Rüyası Filmleri

Filmler, yılları kataloglama ve insanların belli çağlarda nasıl yaşadıklarını gösterme özelliğine sahiptir. Zaman boyunca birçok kişi için Amerikan Rüyası, zenginlik ve mutluluğa giden yolda bir hedef olsa da işin gerçeği şu ki, Amerikan rüyası her insan için farklı şeyler ifade ediyor.

İnsanlar on yıllardır bu idealin peşinde koşuyorlar, bu rüyayı keşfetmeleri için hem umutlu hem de eleştirel filmlere ilham veriyorlar. Amerikan Rüyasını ve bunun gerçekte ne anlama geldiğini keşfeden sayısız film var. İşte o filmlerden bazıları..

Amerikan rüyası filmleri: The Pursuit of Happyness

The Pursuit of Happyness

Amerikan rüyasına ulaşan siyahi bir babanın mücadelesini anlatır. Film, ABD'deki bir ebeveynin sevgisine ve sosyoekonomik eşitliğine ilham verici ve eleştirel bir bakış olmuştur.Filmin başında Chris Gardener ve oğlu, evlerinden çıkarılır ve sokaklarda yaşamaya başlar. Chris, kendisi ve oğlu için fantastik bir hayata yol açabilecek ücretsiz bir staj yapar, ancak önce engellemeleri gereken sayısız sorun vardır.

Amerikan Rüyası filmleri: Forrest Gump

Forrest Gump

Film, sıkı çalışmanın Amerikan Rüyasına ulaşmada nasıl yardımcı olabileceğini gösterir. Forrest, fiziksel ve zihinsel bir engelle doğmuştur ama bu onu engellemez. Her yönden (bir asker, iş sahibi ve koşucu olarak) başarıyı kendisine örnek alır.

Amerikan Rüyası Filmleri: Sosyal network

The Social Network

Film, başarıya ulaşmak için çaresizliğin nasıl geri tepebileceğini gösterir. Jesse Eisenberg'in oynadığı bu 2010 filmi, Facebook'un icadını takip ediyor. Mark Zuckerberg, 2003 yılında üniversiteye giderken ağı geliştirmeye başladı. Dünyanın en genç milyarderlerinden biri olduğu için övgü almasına rağmen Sosyal Ağ, Facebook'un yaratılışının karanlık yüzünü araştırıyor.

   
   https://www.practigalblog.com/the-american-dream-minimalism/

   https://www.featureshoot.com/2018/07/juan-aballe-americandream/
   
   https://americaniconstemeple.wordpress.com/2015/04/16/statue-of-liberty-as-a-symbol-of-america/
   
   https://www.kuoni.co.uk/usa/new-york/an-icon-of-hope-the-statue-of-liberty
   
   https://rampages.us/chapmancaroline/2016/04/28/sponsored-by-materialism-and-individualism-the-american-dream-in-advertising-since-the-1950s/
   
   https://msa.maryland.gov/msa/speccol/sc5500/sc5572/000001/000000/000145/html/t145.html
   
   https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/m63FzQZYFKfKXp92h18bH5/american-dream-machines-the-car-ads-that-defined-an-era
   
   https://smallbusiness.chron.com/caused-advertising-industry-boom-1950s-69115.html
   
   https://www.widewalls.ch/magazine/consumerist-art-culture-critique
   
   https://ipsnews.net/business/2020/07/15/best-american-dream-films/
  

Bu makale tarihinde MARKUT Dergi Sayı: 07 altında Merve Çetin tarafından yazılmıştır. Sayının devamını aşağı kaydırararak okuyabilirsiniz. Üst menüden diğer sayılarımızı okuyabilir, buraya tıklayarak anasayfaya dönebilir veya alt bölümdeki formu doldurarak dergimize abone olabilirsiniz.

Paylaş:
Markut Mailde İllustrasyon
Dergimize Abone Olun
Yeni Sayıları Mailinize Gönderelim

ücretsizdir.