Moodboard Nedir?

Moodboard, "mood"+"board" kelimelerinden oluşup; Türkçe karşılığı "ruh hali, duygu durumu"+ "pano" olarak çevrilir. Ancak biz ilham panosu olarak adlandırıyoruz.

Moodboard, tasarım sürecinde ilham almak için kullanılan, üzerine resim veya yazı gibi bir çok materyalin yerleştirildiği, konuyu daha iyi kavramak ve görsel bir dil oluşturmak adına yapılan panolardır.

İlham panoları tasarım disiplinin birçok alanında, özellikle hazırlık sürecinde kullanılır. Endüstriyel Tasarım, Grafik Tasarım, İç Mimarlık, Moda Tasarımı, Web Tasarımı... Her tasarım disiplininde farklı özelliklere göre ilham panosundaki veriler ön planda olur. Moda tasarımında kumaşlar ön plandayken grafik tasarımda ise fontlar olabilir.

Tasarımcılar genellikle yaptıkları iş gereği görsel dil ile düşünür. Bu nedenle ilham panoları, yazılı verilerden çok görsel verilerden oluşur. Kelimelerle açıklaması oldukça uzun sürecek bilgileri hızlı bir şekilde aktarırken iletişimi kolaylaştırır.

Görsel dil; renk, çizgi, ışık, desen gibi çeşitli materyallerden oluşur. Materyaller doğanın yansımalarından oluştuğu için doğa, tasarımlara önemli bir kaynaklık eder.

Kafamızı teknolojinin içine daldırarak yolumuzu bulmaya çalışırken aslında yanı başımızdaki pusulamız olan tabiatın nimetlerine, estetik ve strüktürel yaradılışlarına, gözlerimizi açarsak aradığımız şeyin orada olduğunu görebiliriz.

İlham panoları, dijital ya da fiziksel olarak oluşturulur. Dijital olarak oluşturulan panolar, internette birçok site (Google Görseller, Pinterest vs.) aracılığı ile toplanan görseller Photoshop gibi programlar yardımıyla kolaj oluşturularak hazırlanır. Fiziksel olarak ise; dergi, gazete veya kitaplardan alınan farklı görsel örnekleri ile bir kağıt ya da pano üzerine sabitleyip yine kolaj oluşturulurarak ilham panosu hazırlanır.

Endüstriyel Tasarım ve Moodboard

Endüstriyel tasarımda proje sürecinde planlanan ürün hakkındaki detaylı kaynak taraması, pazar araştırması, ürünün incelemeleri, kullanıcı deneyimleri, anketler, görüşme ve gözlemlerin sonucunda elde edilen verilere göre bir yol izlenerek belirli bir hedef kitle doğrultusunda çalışmalara başlanır.

Bu süreçte Moodboard, doğru ve tutarlı bir yol izlemek için önemli bir araçtır. Moodboard üzerinde, belirlenecek hedef kitlenin özelliklerini; gelir durumu, eğitim seviyesi, çalışma durumu, mesleği, yeme/içme alışkanlıkları, kullandığı giyim/aksesuar ürünleri, oturduğu ev, kullandığı araç ve günlük alışkanlıkları vs. görsellerle ifade edilir. Devamında artık belirlenen bir kitle üzerinden seçilmesi gereken malzeme, renk, estetik felsefe, teknoloji, eskiz çalışmaları ve ilham alınan bazı fotoğraflar (hayvan, bitki, ürün, illüstrasyon vs.) aynı panoda veya farklı panolar oluşturarak tasarlanacak ürüne bir kimlik kazandırmaya yardımcı olur.

   
    https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/mood-board

    https://www.canva.com/learn/make-a-mood-board/
    
    https://designmodo.com/moodboards/
    
    https://www.carbodydesign.com/2017/01/how-to-create-mood-boards/
    
    https://beta.userspots.com/ekipten/moodboard-ilham-panosu-nedir
      

Bu makale tarihinde MARKUT Dergi Sayı: 03 altında Şahsenem Göksu Göktürk tarafından yazılmıştır. Sayının devamını aşağı kaydırararak okuyabilirsiniz. Üst menüden diğer sayılarımızı okuyabilir, buraya tıklayarak anasayfaya dönebilir veya alt bölümdeki formu doldurarak dergimize abone olabilirsiniz.

Paylaş:
Markut Mailde İllustrasyon
Dergimize Abone Olun
Yeni Sayıları Mailinize Gönderelim

ücretsizdir.