Beyin Fırtınası Nedir?
Beyin fırtınası, belirlenen konu -sorun- üzerinde birey(ler)in çeşitli fikirler üreterek çözümler bulmasını sağlayan yaratıcı düşünme yöntemidir.
🔎 Beyin Fırtınası yöntemi ilk defa Osborn (1957) isimli bir reklamcı tarafından, yeni ürünlere yeni isimler ve sloganlar üretme amacıyla kullanılmıştır. (Kuramdan Uygulamaya Beyin Fırtınası Yöntemi, Mahmure NAKİBOĞLU)
Beyin Fırtınası Yöntemi Nasıl Uygulanır?
- Beyin fırtınası yönteminin iyi şekilde uygulanabilmesi, konunun belirlenmesi, ortamın doğru şekilde yönetilmesi, konuşulan sözleri ve belirtilen fikirlerin kaydedilmesi için grup koordinatörü belirlenir.
- Beyin fırtınası grupları için 10 ile 15 kişi idealdir. Kişi sayısının fazla olması herkesin yeterince söz alamayıp konuşmasını kısıtladığı gibi, az kişinin olması da fikir çeşitliliğinde verimi düşürür.
- Sınıfta; koordinatörün öğrencileri, öğrencilerin de birbirini görebileceği bir düzen oluşturulmalıdır.
- Beyin fırtınasında konuşulan konular belirli bir süre aralığı içerisinde gerçekleşir. Belirli bir zamanda çeşitli fikirler üretilmelidir.
- Beyin fırtınasında konular; geneli ilgilendirmelidir. Belirlenen konu hakkında ön bilgi verilmelidir. Üst düzey teknik bilgi gerektiren konular ve önceden bilinen konularda da beyin fırtınası yapılmaz.
- Beyin fırtınasının sağlıklı bir şekilde yapılması için; koordinatör katılımcıları teşvik etmelidir.
- Söylenilen fikirler koordinatör tarafından not alınır, herkesin görebileceği şekilde asılır. Tartışma sona erdikten sonra benzer fikirler bir araya getirilecek şekilde gruplandırılır, yeniden değerlendirilir .
Beyin Fırtınası Yönteminin Temel İlkeleri Nelerdir?
2. Fikirler uçuk kaçık olmalıdır. Günlük yaşantımızda söylemenin doğru olmadığını düşündüğümüz fikirlerin belirtilmesidir. Farklı ve anormal olduğunu düşünülen fikirlere yönlendirilmelidir. Kişisel düşünce engelleri bilinçli olarak kaldırılır. Kişisel düşünce engelleri nedir? Uyulması gereken kurallar, toplumun gelenekleri, işlerin kriterleri, tasarlayacağın ürünün maliyeti... Bu tür engeller motivasyonu düşürür, yaratıcılığı azaltır ve isteksizliğe sebep olur.
3. Önyargısız düşüncelerin olduğu bir ortam oluşturulmalıdır. Dilediğini söyleyebilmek, olumsuz bir tepki alma korkusu olmadan düşünceleri iletmek kişinin kendisini ve düşüncelerini özgür bırakırken rahat olmasını sağlar. Söylenen bir söz, yapılan bir jest veya mimik bile kişinin fikirlerini dışa vurmasını olumsuz etkiler.
4. Esinlenilmelidir. Diğer kişilerin fikirleri ile bağlantı kurmaktır. Başkasının ürettiği düşünceden esinlenerek daha farklı birçok fikir üretmenize yardımcı olur. Beyin fırtınası yaparken gerçek performansın görüldüğü kısımdır. Bir kişide başlayan fikir, birçok kişinin çeşitli düşünceleriyle buluşması ve harmanlanması ile ilk halinden daha karmaşık, daha çılgın, daha yaratıcı bir noktaya gelebilir.
Kaynaklar
Kuramdan Uygulamaya Beyin Fırtınası Yöntemi, Mahmure NAKİBOĞLU
Eğitim Teknolojisi, Kuram ve Uygulama, Kış 2016, Cilt 6, Sayı 1